Ik keek vanavond nog even in deze topic, en heb me vervolgens een klein kwartiertje diep lopen schamen

Een paar wijntjes later was dat gelukkig weer over

Wat is er aan de hand?.
Wel ik open een topic over Gann, plaats één en ander van Gann, en leuter vervolgens verder over allerlei andere indicatoren.
Wat vervolgens nog helemaal niet aan de orde is geweest is het begrip tijd, en ik bedacht dat ik daar maar eens een klein begin mee moest gaan maken.
Daarom onderstaand de eerste stapjes, het is nu nog eenvoudig, maar behalve dat eenvoud de mens siert, moet ik ook bij het begin beginnen.
Het vervolg gaat verder in op e.e.a. en volgt later ...
.
Gann - Tijd - Cycli
Laatste bijwerkdatum 13-02-2012
Niet alles is zoals het in eerste instantie lijkt dat het is of dat wat je wordt verteld dat het is.
Neem een elektrische gelijkstroom; er wordt je in eerste instantie verteld dat de stroom loopt van de pluspool naar minpool.
Vroeger dacht men ook werkelijk dat de stoom liep van de pluspool naar minpool.
Totdat men er achterkwam dat het een elektronen verplaatsing was, en die loopt van juist van de minpool naar de pluspool.
Maar er waren al zoveel 'afspraken' vastgelegd waarbij men er vanuit was gegaan dat de stroom van plus naar min loopt, dat men dit leugentje voor bestwil maar laat voortbestaan.
*
Zo was het vroeger ook met de Aarde en de Zon.
Men stelde de Aarde als centrum en alle andere planeten in het heelal draaiden om de Aarde heen.
Dat er daardoor 'vreemde' verschijnselen optraden als planeten die af en toe stil leken te staan en zelfs even terug draaiden in hun baan(retrograde) naam men kennelijk maar gewoon voor kennisgeving aan.
De kerk in die tijd baseerde er een heel verhaal omheen en een ieder die voorzichtig opperde dat wellicht de zon het middelpunt was vond vaak onder het voorwendsel 'belediging van de kerk' al snel magere Hein met de zeis op z'n weg zodra hij zijn hoofd boven het maaiveld uitstak; belemmering van de vooruitgang, onder het motto van een 'dom volk kun je goed uitbuiten'.
De astronomie in die vroegere jaren had dan ook als basis dat de Aarde het centrum was en al het andere om de Aarde heen draaide, Geocentrisch bekeken noemde men dit.
Maar vooruitgang is niet te stoppen, hooguit te vertragen, en net zoals men er achter gekomen was dat de Aarde niet plat maar rond is, kon 'men' op een gegeven moment niet meer om het feit heen dat de Zon het middelpunt is, en de Aarde er omheen draait.
En dat geeft weer een heel andere blik op de astronomie.
Men besloot om beide 'soorten' naast elkaar te gebruiken, en men noemde de astronomie die uitgaat van de Zon als middelpunt -> Heliocentrisch bekeken.
Verder onderscheiden we nog Sideraal (vanuit de sterren bekeken) en Topocentrisch (vanuit je eigen locatie bekeken).
*
Ik heb in de loop der tijd diverse stukjes geschreven over Astronomie, er zijn nog enkele te lezen onder de volgende links, de rest is verdwenen:
-->
http://www.jstas.com/Astro/wat_venus_u_ ... n_zien.htm
-->
http://www.jstas.com/Astro/waar_woont_u.htm
-->
http://www.jstas.com/Astro/het_vervolg.htm
-->
http://www.jstas.com/Astro/constellations.htm
*
Laten we nu eens kijken hoe dat in zijn werk gaat, dat draaien van die Aarde om de Zon heen.
In een van bovengenoemde verhaaltjes schreef ik het volgende:
-->
De aarde draait zoals u weet om haar as, en deze as is een denkbeeldige as door de noordpool en de zuidpool heen.
U weet ook dat de aarde om de zon draait.
Nu is het zo dat de denkbeeldige as door de polen niet loodrecht staat op de baan die de aarde om de zon maakt, maar een hoek maakt van ongeveer 23,5-graden,
Dit houdt dan ook gelijk in dat de aardas een hoek maakt van 23,5 graden met de ecliptica, u weet wel dat is de baan die de zon maakt wanneer hij om de aarde lijkt te draaien, de plaats van de dierenriem, de zodiak.
*
De aarde draait eenmaal per 24 uur om zijn as, wat de dag en nacht veroorzaakt hier op aarde.
De aarde draait eenmaal per jaar om de zon, wat de seizoenen veroorzaakt.
*
Figuur 6:
In figuur 6 staat de aarde populair gezegd even links van de zon.
U weet dat de aarde éénmaal per 24 uur om de denkbeeldige as heen draait welke door de noordpool en de zuidpool loopt.
U ziet dat door de schuine stand van de aarde ten opzichte van de baan om de zon de meeste zonnestralen vallen in het vlak met daarin de A en de B.
We zeggen dan dat het zomer is in het noordelijk halfrond, en dus winter in het zuidelijk halfrond.
Ook is duidelijk te zien dat er geen zonnestralen vallen in het linkervlak met daarin B' en A' ; daar is het dus nacht.
Doordat de aarde om haar as draait, is deze situatie 12 uur later exact omgedraaid.
Er valt gelijk iets op wanneer u naar de tekening kijkt, en dat zijn de twee gestippelde cirkeltjes bij de noordpool en de zuidpool.
U ziet dat hoe de aarde ook om zijn as draait, het cirkeltje bij de noordpool in dit figuur 6 altijd zonnestralen zal blijven ontvangen, dus hoewel de aarde in 24 uur om zijn as draait, zal het daar geen nacht worden zolang de aarde aan deze zijde van de zon staat.
Wat ook opvalt is dat in het cirkeltje bij de zuidpool helemaal geen zonnestralen kunnen komen, het is daar dus nacht.
De cirkels worden poolcirkels genoemd, en het zal u niet verbazen dat deze 23,5 breedtegraden vanaf de polen liggen.
Omdat we tellen vanuit de evenaar, ligt dus de Noordpoolcirkel op 90-23,5 -> 66,5 graden Noorderbreedte en de zuidpoolcirkel op 66,5 graden zuiderbreedte.
*
Wanneer we een halfjaar verder zijn, dan staat de aarde als het ware rechts van de zon.
Figuur 7:
Figuur 7 is dus een half jaar verder dan de situatie in figuur 6.
We zien nu meer zonnestralen in het zuidelijk halfrond te recht komen, het is dan dus zomer in het zuidelijk halfrond van de aarde, en winter in het noordelijk halfrond.
Ook is nu duidelijk te zien dat de Noordpool niet meer wordt beschenen door de zonnestralen en de zuidpool wel.
Het is nu dus nacht op de noordpool en dag op de zuidpool, nu gaat op de zuidpool de zon niet meer onder wanneer de aarde elke dag om zijn as draait.
De poolcirkels worden altijd door middel van een stippellijn weergegeven op landkaarten en wereld kaarten.
*
Door de inclinatie van de aardas ten opzichte van de baan van de aarde om de zon treedt er nog een ander verschijnsel op rond de evenaar.
Figuur 8:
We weten inmiddels dat door de scheve stand van de aardas ten opzichte van de baan om de zon, het lijkt alsof de zonnebaan scheef verloopt om de aarde, de Ecliptica.
In figuur 6 zien we dat de zonnebaan de aardebaan kruist bij de punten A en C, dat is dus tweemaal in een jaar.
Rondom 21-Maart, wanneer op het Noordelijk halfrond de lente begint kruist de Zonnebaan de Aardebaan bij punt A.
Dit punt wordt het lentepunt genoemd.
Wij wonen hier in Nederland op het Noordelijk halfrond, en voor ons lijkt het dan of de Zon aan zijn opwaartse gang begint (klimming, declinatie).
Rondom 21-September, als hier op ons Noordelijk halfrond de herfst begint, dan snijdt de Zonnebaan de Aardebaan in punt C.
Dit punt wordt dan het herfstpunt genoemd.
Bij punt B zien we dat de Zon het hoogste punt heeft bereikt ten opzichte van de Aardebaan, we zien voor het grootste gedeelte van de dag de Zon schijnen, dit wordt ook wel de langste dag genoemd, op de Noordpool gat de Zon helemaal niet meer onder en de Zon beweegt zich dan door de Kreeftskeerkring, zo genoemd omdat de Zon dan in het sterrenbeeld Kreeft staat.
Op dit hoogste punt, B,lijkt het vanaf de aarde bekeken alsof de Zon drie dagen stilstaat voordat deze aan de daling begint naar punt C.
Vroeger vierde men dan ook de Zonnestilstand rond de 21-Juni.
Op 21-September is de Zon dan afgedaald naar punt C, en de dagen en de nachten zijn dan ongeveer even lang als bij punt A, 21-Maart.
De Zon gaat daarna verder met de daling en bereikt het laagste punt bij D rondom 21-December en gaat dan door de Steenbokskeerkring.
Deze stippellijn op een Wereldkaart wordt Steenbokskeerkring genoemd omdat de Zon op dat moment in het Sterrenbeeld Steenbok staat.
De dagen zijn hier dan kort en de nachten lang en op de Noordpool is het voortdurend nacht.
Ook op dit punt D lijkt het alsof de Zon weer drie dagen stilstaat voordat deze rond 24-Decmber weer aan de stijging naar punt A begint.
In de oudheid werd dit als een hemelse gave beschouwd en er werd dan ook feest gevierd, van waaruit later het Kerstmis feest is voortgekomen.
U ziet dus dat de Zon rondom de keerkringen als het ware van richting verandert, vandaar ook de naam keer-kring Op een landkaart of wereldkaart ziet u deze twee ringen getekend als een stippellijn op 23,5 graden Noorderbreedte en 23,5 graden Zuiderbreedte, dus ten weerszijde van de evenaar op 23,5 Graden afstand.
De streek tussen deze twee keerkringen wordt de Tropen genoemd.
Het woord tropen is afgeleid van het Griekse woord 'trepo' wat zoiets betekend als keren of wenden.
<--
We zien dus in het 360-graden rondje wat 365,28 dagen in beslag neemt die de Aarde elk jaar om de Zon heen maakt vier belangrijke punten, die punten waarop de seizoenen wisselen.
.
Grafisch kunnen we de rotatie van de Aarde neerzetten als een cirkel onderverdeelt in 360 graden.
Eerste vraag die daarbij optreedt is: waar begin je te tellen, waar staat het 0 graden punt.
Gann nam als startpunt 21 Maart, de start van het natuurlijke jaar.
Laten we daar ook vanuit gaan, en gelijk het SQ9 van Gann in die cirkel plaatsen.
Afbeelding 1:
Ik moest de afbeelding iets verkleinen om het in één keer op uw scherm te krijgen.
Doordat dit wat onduidelijk werd heb ik de belangrijke punten even vergroot weergegeven.
We zien in het westen 21-Maart en in het oosten 23 September, dan zijn de punten A en C in figuur 8 hierboven, waar de Zonnebaan en Aardebaan elkaar snijden, op gelijkvlak liggen.
In het zuiden ziet u het punt waar de Aarde het verst onder de Zon staat ( punt B in figuur acht) en in het noorden ziet u het punt waarde Aarde het verst boven de Zon staat, (punt D in figuur acht).
*
Wanneer u afbeelding 1 bekijkt moet u natuurlijk direct aan Gann's uitspraak in zijn 'Master Course for Stocks' denken: 'Within the circle forms the square, there is an innercircle and an innersquare, as well as an outer square and een outer circle wich prove the Fourth Dimension in working out price movements'
De innercircle is dan de beweging van de aarde om de zon en the innersquare is natuurlijk de prijsbeweging in het SQ9. The outer circle is dan de dierenriem, the Zodiac, en the outer square wordt dan gevormd door de relaties die we kunnen maken tussen de dierenriemtekens en het SQ9. Naarmate dit stuk in de loop der tijd wordt uitgebreid zal u daar kennis meemaken.
*
Maar laten we gewoon eenvoudig beginnen.
We kunnen door de vier belangrijke data een kruis tekenen.
Afbeelding 2:
In afbeelding 2 ziet u dit kruis ingetekend.
De lezers van de stukjes over het SQ9 -->
http://www.jstas.com/columns.htm <-- herkennen dit onmiddellijk als het 'Cardinal Cross'.
En u weet dan ook dat Gann belang hechte aan het 50% niveau tussen die punten, en hij noemde het kruis wat dan ingetekend wordt 'the corner cross'.
Ik heb dat ook even voor u ingetekend.
Afbeelding 3:
En u ziet dat er dan gelijk vier belangrijke datums bij komen; 4-Februari - 6-Mei - 8 Augustus en 7-November.
Laten we die datums eens uitzetten in een koersgrafiek, bijvoorbeeld de S&P500
Figuur 4:
De doorgetrokken lijnen zijn getrokken op de seizoen datums, en de gestippelde lijnen zijn de mid-season-dates.
U ziet dar er regelmatig een stevige verandering in de trend optreedt, en som sis het niet meer dan een hikkertje in het koersverloop.
Laten we even inzoomen op een paar datums.
Afbeelding 5:
23 September is het begin van de Herfst.
De koers zat in een mooie uptrend vanaf begin September en ent voor de 23e September werd een zijwaarts koersverloop ingezet; a change in trend.
Op 7 November zien we na een mooie lange trend omhoog een rode doji tevoorschijn komen in de koersgrafiek.
De dag erop werd deze doji gevolgd door een bearish opslokpatroon.
Een behoorlijk koersdaling was het vervolg.
.
Nog een datum.
Afbeelding 6:
De dag voor 22 Juni, het begin van de Zomer zien we een blauw Bearish opslokpatroon in de koers tevoorschijn komen wat op 22 Juni wordt gevolgd door een beste koersdaling, hier kon met gemak 80 punten worden binnengehaald.
Wanneer u wat meer datums bestudeerd zult u zien dat u een paar dagen plus of min speling moet nemen.
Het loont zondermeer om rondom deze datums even extra op het koersverloop te letten.
.
Tot zover even het eerste deel wat betreft het werken met datums en het SQ9, dit wordt nog fors uitgebreid, stay tuned !!
.
Vriendelijke groet,
Jan
.
Disclaimer: Voor alles op deze website geldt: het zijn slechts ideeën, verwachtingen en hersenspinsels. Ze hoeven niet te kloppen met de werkelijkheid. Handelen met deze gegevens op de beurs is derhalve voor eigen risico, en wordt afgeraden. U kunt daarbij al uw geld verliezen, en meer dan dat !!.
Natuurlijk hoort dit stukje opgevolgd te worden door een stukje ta-script code zodat u zelf kan experimenteren op het gebied welke indici en welke fondsen gevoelig zijn voor deze datums.
Ik heb daarvoor mijn Dwerg-Harlekijn-Poedel vanavond even lief aangekeken en hij schudde daarna even de navolgende code uit zijn poot.
Ik kan niet programmeren, dus ik ben erg blij met zo'n Poedel

Bedenk, poedels zijn slim maar maken ook fouten, en deze is nog in opleiding
Code gewijzigd op 28-02-2011, laatste versie is nu 1.03.
Code: Selecteer alles
{- Filename: Seasonal_Dates -}
{Seasonal dates volgens Gann}
{Death_Zone volgens Gann }
{www.JSTAS.com}
{Versie 1.03}
{dd. 27-02-2011 }
{******************************************************************************}
{************************** Seasonal Dates ************************************}
Type
SesDate=Record
ClSes, ClMSes, ClDtz, SesTyp, MSesTyp,
BegJr, JrTel, TxtGrt, Telwze : Integer;
MSes, DatTxt, Zone, SesDat, DthZon, Corr : Boolean;
DatDtz,EndDat : TDateTime;
End;
Var
SD :SesDate;
//
{******************************************************************************}
{************************** Keuze lijn-type ***********************************}
Function Lijnsoort(Lijntype:Integer):TTrendLineStyle;
Begin
Case Lijntype of
1: Result:=LsSolid ;
2: Result:=LsDash ;
3: Result:=LsDot ;
4: Result:=LsDashDot ;
5: Result:=LsDashDotDot;
End;
End;
//
{*----------------------------------------------------------------------------*}
{* ---Functie om een TColor te selecteren doormiddel van een Integer getal----*}
Function KleurSelec(Selec:Integer): TColor;
Begin
case Selec of
0: Result := clAqua; 1: Result := clBlack;
2: Result := clBlue; 3: Result := clDkGray;
4: Result := clFuchsia; 5: Result := clGray;
6: Result := clGreen; 7: Result := clLime;
8: Result := clltGray; 9: Result := clMaroon;
10: Result := clNavy; 11: Result := clOlive;
12: Result := clPurple; 13: Result := clRed;
14: Result := clSilver; 15: Result := clTeal;
16: Result := clWhite; 17: Result := clYellow;
18: Result := RGB(196,196,0);
else
Result := clGray;
end;
End;
//
{******************************************************************************}
{************************ Uitvragen schrikkeljaar *****************************}
Procedure schrikkeljaar(datum:TDateTime);
Var
Jaar,maand,dag : Integer;
Begin
DecodeDate(Datum,jaar,maand,dag);
If ((jaar/4.0)=Trunc(Jaar/4.0)) And (Jaar>1900) And (Jaar<2100)And
(Datum >=(60+((Jaar-1900)/4)*1461)) Then SD.corr:=True;
End;
//
{******************************************************************************}
{************************* toevoegen weekenden ********************************}
function AddWorkDays(Date: TDateTime; WorkDays: integer): TDateTime;
var
n: integer;
Begin
n := DayOfWeek(Date)-2;
WorkDays := WorkDays + n;
Result := (Date-n) + (WorkDays div 5) * 7 + (WorkDays mod 5);
End;
//
{******************************************************************************}
{************************** Gebruiker keuzes **********************************}
Procedure Userchoices;
Var
KzeKl, LijnTyp, TlSel : String;
Begin
Indicator.NewBand := False;
TlSel := '49 Kalender dagen'#9
'49 Koers-Bars '#9
'49 Weeks '#9
'Seven Months '#9
'49 Months ';
KzeKL := 'Aqua' #9
'Black' #9
'Blue' #9
'DkGray' #9
'Fuchsia'#9
'Gray' #9
'Green' #9
'Lime' #9
'LtGray' #9
'Maroon' #9
'Navy' #9
'Olive' #9
'Purple' #9
'Red' #9
'Silver' #9
'Teal' #9
'White' #9
'Yellow' ;
LijnTyp := 'Doorgetrokkenlijn '#9
'Gestreepte lijn '#9
'Gestippelde lijn '#9
'Streep-Stippel lijn'#9
'Streep-Stip-Stip-lijn';
SD.SesDat := CreateparameterBoolean('SeizoenData weergeven ?',True,False);
SD.ClSes := CreateParameterSelect('Kleur Seizoenlijnen',KzeKl,3,False);
SD.SesTyp := CreateParameterSelect(' Type Seizoenlijnen', LijnTyp,0,False)+1;
SD.MSes := CreateParameterBoolean('Midseasonlines weergeven?',True,False);
SD.ClMSes := CreateParameterSelect('Kleur Midseasonlines',KzeKl,3,False);
SD.MSesTyp:= CreateParameterSelect(' Type Midseasonlines', LijnTyp,1,False)+1;
SD.Zone := CreateParameterBoolean('Inplaats van een lijn een Zône weergeven?'
,False,False);
SD.DthZon := CreateParameterBoolean('Death-Zone weergeven?',True,False);
SD.DatDtz := CreateParameterDate('StartDatum Death-Zone:',
EncodeDate(2010,07,20));
SD.Telwze := CreateParameterSelect('Wat te tellen ?:',TlSel,0,False);
SD.ClDtz := CreateParameterSelect('Kleur van Deat Zone :',KzeKl,0,False);
SD.DatTxt := CreateParameterBoolean('Datum bij lijnen weergeven?',True,False);
SD.TxtGrt := CreateparameterInteger('Tekst formaat: ',8,14,8,False);
End;
//
{******************************************************************************}
{***************************** Trendlijn **************************************}
Procedure Trendlijn(Datum:TDateTime; Kleur,Lijntype: Integer);
Begin
With CreateTrendLine(Datum,0,Datum,0) Do
Begin
Y1PCT := 0;
Y2PCT := 100;
Color := KleurSelec(Kleur);
Style := Lijnsoort(Lijntype);
End;
End;
//
{******************************************************************************}
{*************************** Tekenen Zônes ************************************}
Procedure Zone(Datum:TDateTime; Kleur:Integer);
Begin
With CreateRectangle(Datum-2,0,Datum+2,0) Do
Begin
Y1PCT := 0;
Y2PCT := 100;
Color := KleurSelec(Kleur);
BKColor := KleurSelec(Kleur);
DrawBehindChart := True;
End;
End;
//
{******************************************************************************}
{*************************** Tekst weergave ***********************************}
Procedure Text(Jaar,Maand,Dag,Kleur,Groot : Integer);
Begin
With CreateText(EncodeDate(Jaar,Maand,dag),0,IntToStr(Dag)+'-'+IntToStr(Maand))
Do Begin
Font.Size := Groot;
Color := KleurSelec(Kleur);
Y1PCT := 99;
End;
End;
//
{******************************************************************************}
{************************** Teken van lijnen **********************************}
Procedure Tekenlijnen();
Var
i,VJr,Jr,Mnd,Dg : Integer;
Begin
SD.BegJr :=1;
For i:=1 To BarCount-1 Do
Begin
If i=1 Then
Begin
DecodeDate(DateTime[i],Jr,Mnd,Dg);
SD.BegJr := Jr;
VJr := Jr;
SD.JrTel := 1;
End;
DecodeDate(DateTime[i],Jr,Mnd,Dg);
If Jr> VJr Then
Begin
SD.JrTel := SD.JrTel+1;
VJr := Jr;
End;
End;
For i:= 0 To SD.JrTel Do
Begin
If Not(SD.Zone) Then
Begin
Trendlijn(EnCodeDate((SD.BegJr+i), 3,21),SD.ClSes,SD.SesTyp);
Trendlijn(EnCodeDate((SD.BegJr+i), 6,22),SD.ClSes,SD.SesTyp);
Trendlijn(EnCodeDate((SD.BegJr+i), 9,23),SD.ClSes,SD.SesTyp);
Trendlijn(EnCodeDate((SD.BegJr+i),12,22),SD.ClSes,SD.SesTyp);
End;
If Sd.Zone Then
Begin
Zone(EnCodeDate((SD.BegJr+i), 3,21),SD.ClSes);
Zone(EnCodeDate((SD.BegJr+i), 6,22),SD.ClSes);
Zone(EnCodeDate((SD.BegJr+i), 9,23),SD.ClSes);
Zone(EnCodeDate((SD.BegJr+i),12,22),SD.ClSes);
End;
If SD.DatTxt Then
Begin
Text(SD.BegJr+i, 3,21,SD.ClSes,SD.TxtGrt);
Text(SD.BegJr+i, 6,22,SD.ClSes,SD.TxtGrt);
Text(SD.BegJr+i, 9,23,SD.ClSes,SD.TxtGrt);
Text(SD.BegJr+i,12,22,SD.ClSes,SD.TxtGrt);
End;
If (SD.MSes) And Not(SD.Zone) Then
Begin
Trendlijn(EnCodeDate((SD.BegJr+i), 2,4),SD.ClMSes,SD.MSesTyp);
Trendlijn(EnCodeDate((SD.BegJr+i), 5,6),SD.ClMSes,SD.MSesTyp);
Trendlijn(EnCodeDate((SD.BegJr+i), 8,8),SD.ClMSes,SD.MSesTyp);
Trendlijn(EnCodeDate((SD.BegJr+i),11,7),SD.ClMSes,SD.MSesTyp);
End;
If (SD.MSes) And (SD.Zone) Then
Begin
Zone(EnCodeDate((SD.BegJr+i), 2,4),SD.ClMSes);
Zone(EnCodeDate((SD.BegJr+i), 5,6),SD.ClMSes);
Zone(EnCodeDate((SD.BegJr+i), 8,8),SD.ClMSes);
Zone(EnCodeDate((SD.BegJr+i),11,7),SD.ClMSes);
End;
If (SD.DatTxt) And (SD.MSes) Then
Begin
Text(SD.BegJr+i, 2,4,SD.ClMSes,SD.TxtGrt);
Text(SD.BegJr+i, 5,6,SD.ClMSes,SD.TxtGrt);
Text(SD.BegJr+i, 8,8,SD.ClMSes,SD.TxtGrt);
Text(SD.BegJr+i,11,7,SD.ClMSes,SD.TxtGrt);
End;
End;
End;
//
{******************************************************************************}
{************************** Tekenen van Death-Zone ****************************}
Procedure Teken_DZone(Optel,Afw: Integer; Dat3:TDateTime);
Var
i : Integer;
Krs : Real;
Begin
If Optel>0 Then Dat3:= SD.DatDtz+Optel;
For i := 1 To BarCount-1 DO
Begin
If DateTime[i] = SD.DatDtz Then Krs := ((H[i] + L[i])/2);
End;
With CreateTrendLine(SD.DatDtz,Krs,Dat3{SD.DatDtz+Optel},Krs) Do
Begin
Color := KleurSelec(SD.ClDtz);
DrawBehindChart := True;
End;
With CreateRectangle(Dat3-Afw{SD.DatDtz+Optel-Afw},0,Dat3+Afw{SD.DatDtz+Optel+Afw},0) DO
Begin
Y1PCT := 0;
Y2PCT := 100;
Color := KleurSelec(SD.ClDtz);
UseBkColor := True;
BkColor := KleurSelec(SD.ClDtz);
DrawBehindChart := True;
End;
End;
//
{******************************************************************************}
{****************************** Death-zone ************************************}
Procedure Deathzone();
Var
Tlr, i, Ok1, Ok2,Jr,Mnd,Dg : Integer;
Dat2, EndDat : TDateTime;
Begin
Case SD.Telwze Of
0: Teken_DZone(49,1,0);
1: Begin
For i:= BarCount-1 DownTo BarCount-2 Do
Begin
If i=(BarCount-1) Then EndDat := DateTime[i];
End;
For i := 1 To BarCount-1 Do
Begin
If DateTime[i] = SD.DatDtz Then
Begin
Tlr :=i;
Ok1 := 1;
End;
If Tlr+49 <= BarCount-1 Then
Begin
If i = Tlr+49 Then Dat2 := DateTime[i];
Ok2 :=1;
End;
If Tlr+49 > BarCount-1 Then
Begin
Dat2 := AddWorkDays(EndDat,(49-((BarCount-1)-Tlr)));
Ok2 := 1;
End;
End;
If (Ok1=1) And (Ok2=1) Then Teken_DZone(Round(Dat2 - SD.DatDtz),1,0);
Ok1 :=0;
Ok2 :=0;
End;
2: Begin
Teken_DZone(343,3,0);
End;
3: Begin
DecodeDate(SD.DatDtz,Jr,Mnd,Dg);
If(Mnd=7) And(Dg>28) Then
Begin
Schrikkeljaar(EncodeDate(Jr+1,Mnd,Dg));
Case SD.corr Of
True : Dg := 29;
False: Dg := 28;
End;
End;
If (Mnd<=5)Then Mnd := Mnd+7
Else
Begin
Mnd := (Mnd+7)-12;
Jr := Jr+1;
End;
SD.EndDat := EncodeDate(Jr,Mnd,Dg);
Teken_DZone(0,3,SD.EndDat);
End;
4: Begin
DecodeDate(SD.DatDtz,Jr,Mnd,Dg);
If (Mnd=1) And (Dg>28) Then
Begin
Schrikkeljaar(EncodeDate(Jr+4,Mnd,Dg));
Case SD.corr Of
True : Dg :=29;
False: Dg :=28;
End;
End;
If (Mnd=12) Then
Begin
Mnd :=0;
Jr := Jr+1;
End;
SD.EndDat := EnCodeDate(Jr+4,Mnd+1,Dg);
Teken_DZone(0,3,SD.EndDat);
End;
End;
End;
//
{******************************************************************************}
{***************************** Main program ***********************************}
Begin
Userchoices();
If SD.SesDat Then Tekenlijnen();
If SD.DthZon Then Deathzone();
End.
//******************************************************************************
Succes allemaal
Mail mag naar Jan@JSTAS.com.
Uitleg onder de weblink: www.JSTAS.com/Gann/gann_seasonal.htm
.
Grafiekje d'rbij

.
Wordt vervolgt .....

.